Плюси стерилізації нерепродуктивних тварин

Оприлюднено Posted in Цікавинки від студентів

Стерилізація (оваріогістероектомія – ОГЕ) кішок і собак у молодому віці має ключові позитивні фактори для уникнення виникнення хвороб репродуктивної системи у майбутньому. Стосовно репродуктивного та гормонального статусу вважають, що важливу роль у пухлиногенезі молочної залози відіграють естрогени і прогестерон. Вплив цих гормонів у ранньому віці ймовірно має вирішальне значення у розвитку неоплазій молочної залози (МЗ). Також проведення оваріогістероектомії профілактує розвиток гнійного запалення матки (піометра), яке важко лікується антибіотикотерапією, часто рецидивує і в майбутньому потребує видалення репродуктивних органів. Окрім того, ризик такої ускладненої стерилізації більший, оскільки в рогах матки міститься гній.

Дослідження показали, що кішки, стерилізовані у віці до 12 місяців, мають менший ризик розвитку пухлин МЗ. Водночас у кішок, яким не проводилася ОГЕ і, які не зводилися (злучалися) мають семикратний ризик розвитку неоплазій, ніж у стерилізованих. Ймовірно, що ОГЕ може бути превентивною в розвитку пухлин молочних залоз у кішок і собак. Згідно з найновішими даними, стерилізацію кішкам варто проводити до першої тічки або у віці 6 місяців.

 

Стерилізацію для собак рекомендують проводити після першої тічки, оскільки відповідно до найновіших досліджень виникають проблеми з нетриманням сечі і це також потребує лікування у майбутньому. У собак великих порід, які були стерилізовані до першої тічки, виникають ортопедичні проблеми (найчастішою проблемою є розрив хрестоподібної зв’язки).

Підсумовуючи вищенаведений матеріал, можна стверджувати, що стерилізація у ранньому віці має плюси, якщо проводиться у правильні терміни і профілактує основні проблеми – неоплазії молочної залози та розвиток гнійного запалення матки.

Допис підготував Володимир МАКСИМОВИЧ, здобувач наукового ступеня доктора філософії