Практичні навички у київському контактному зоопарку

Оприлюднено Posted in Цікавинки від студентів

 Сурікат – маленька хижа тваринка з родини Мангустових. Їм характерний невеликий розмір-довжина їх тіла досягає 35-60 см(враховуючи довжину хвоста), а також це залежить від статі і підвиду. Розміри самки троихи менші ніж самця. У них мила мордочка із досить великими очима, видовжений ніс, округлі вуха. Саме тіло видовжене і дуже пластичне (сурікати гарно, швидко і вправно рухаються, чимось схожі на котів).

    Вони мають короткі, але сильні лапки, довгі та міцні кігті. Цікавим є те що на передніх лапках кігті тонші і використовуються для добування їжі і копання, а задні масивніші, допомагають у дозорній стійці на задніх лапках і тут в допомогу їм також хвіст який при основі є міцнішим. Усе тіло покрито м’якою і короткою шерстю, забарвлення світло-коричневе із темними поперечними смугами по спині та хвостику.

  Його близьким родичем є мангуст. У природі сурікати живуть на півдні Африки, а мангусти – найчастіше в Центральній Африці, Індії та на Близькому Сході. Обидва види тварин мають імунітет до отрут багатьох видів змій та скорпіонів. Обидва види дуже легко адаптуються до людей. Тому люди заводять їх як домашніх улюбленців і отримують захист від отруйних тварин. І саме через це ареал їх поширення збільшився майже по всій планеті!
   Сурікати надзвичайні тварини: вони мають складний ієрархічний порядок у власних сімействах, а також гарно себе відчувають будучи у контакті з людиною.
Вони живуть одночасно і тваринними інстинктами, і гарно піддаються дресируванню при правильному догляді та вихованні.
   Сурікати всеїдні, але у їх раціоні переважає мясна продукція та їжа тваринного походження. Вони обожнюють їсти як самих комах так і їх личинок.
У сурікатів гарна пам’ять -вони пам’ятають усіх своїх родичів у групі (а їхні групи налічують від 20-30-ти особин,не враховуючи ворожі групи) та людей з якими вони контактували!


  Маю власний досвід спілкування із сурікатами. Працюючи у київському контактному зоопарку з сурікатами отримувала одне задоволення. До речі, сурікатиха Тіма досі мене памятає, коли я її навідую(хоча працювала я в 2019-му році). Побачивши мене вона збуджено показує свої емоції і взявши її на руки(це маленька тваринка, тож виглядає дуже мило) міцно чіпляється лапками за одяг не хотячи відпускати.
  Сурікати відносяться до підряду Котовиді, тож і поведінка у них подібна до котів: вони милі хижаки, яким потрібні правильні умови для їх існування.

 

Авторка статті : Щербина Маргарита, студентка 3 курсу факультету ветеринарної медицини Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького