Таргани як домашні улюбленці: мій досвід колекціонування та розведення тарганів

Оприлюднено Posted in Цікавинки від студентів

f

Світ домашніх улюбленців є надзвичайно різноманітним, проте небагато хто може здогадатися, що серед звичних нам котів та собак, серед домашніх улюбленців можна зустріти таких цікавих тварин, як таргани. У більшості людей слово “тарган” асоціюється з небажаними мешканцями вдома та чимось неприємним. Однак для мене та багатьох ентузіастів по всьому світу таргани – це захоплюючі та цікаві домашні улюбленці. Їх легко доглядати, вони не вимагають складного обладнання або дорогого корму, а їхня поведінка та різноманітність видів можуть бути дуже незвичними. У цій статті я поділюсь своїм досвідом утриманням та колекціонуванням різних видів тарганів.
Чому саме таргани?

Перш за все таргани – одні з найдавніших комах на Землі, що вже само собою робить їх цікавими для вивчення та спостереження. Вони мають велике різноманіття різних форм, розмірів та кольорів. Їх нараховується близько 3,5–4,0 тисяч видів, які мешкають у різних куточках нашої планети.
З чого почалася моє захоплення розведенням та колекціонуванням тарганів?
Оскільки першими моїми улюбленцями були павуки-птахоїди, мені потрібно було розводити комах для їх годівлі. Мій вибір зупинився на тарганах виду Blaptica Dubia (Аргентинський тарган), як найпростішої в утриманні та розведенні «кормової» культури. Оскільки утримання та розведення цих комах виявилося досить цікавим, я вирішив поглиблено вивчати цю тему. Я дізнався, що є величезна кількість видів тарганів, та вирішив спробувати їх розводити. З часом моя колекція розширилася. Я зібрав багато цікавих видів, серед яких були: Archimandrita Tesselata (Тарган архимандрит), Lucihormetica subcinct (Тарган-автомобільчик), Pseudoglomeris marnifica (Смарагдовий тарган), Elliptorhina javanica (Яванський тарган), Rhypharobia Maderea (Мадерський тарган), Blaberus Cranifer (Мертва голова), Gromphadorhina Partentosa (Мадагаскарський тарган).
Утримання та догляд.
Більшість видів тарганів не вимагають складного догляду, що робить їх ідеальними для утримання в домашніх умовах. Вони потребують стандартного інсектарію з відповідною температурою та вологістю, залежно від їхнього природного середовища. Годівля проста, адже більшість задовольняються звичайними фруктами та овочами. Також обов’язково додавати білок до раціону, наприклад, хороший корм для котів, або гамарус. Важливо підтримувати чистоту в тераріумі, адже таргани дуже чутливі до бактеріальних та грибкових уражень.
Висновки. Подібно до будь-якого хобі, колекціонування тарганів потребує часу, праці та пристрасті. Проте воно також пропонує унікальну можливість долучитися до чогось, що виходить за межі традиційного уявлення про домашніх улюбленців. Ці комахи можуть навчити нас багато чому про виживання, адаптацію та важливість кожної істоти у природному ланцюжку харчування.
Тож, якщо ви шукаєте нестандартну тваринку, чому б не розглянути тарганів? Вони можуть виявитися саме тими, кого ви шукали, для поглиблення вашого розуміння природи і відкриття нових, захоплюючих інтересів.

Допис підготував Богдан МАРКО, здобувач 2 курсу факультету ветеринарної медицини